[O2] da się zrobić zaprawkę ?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • karll
    Classic
    • 2015
    • 8
    • Octavia II (1Z3)
    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Już (prawie) wszystko jasne
    Niepokojący dźwięk po odpaleniu to rozrusznik (bendix), błędy pokasowane, świeci się tylko ABS (pewnie walnięty czujnik), poza tym silnik nie ma błędów...kamień z serca dzięki wszystkim za pomoc, pozdrawiam!
  • Lukasz1991
    Classic
    • 2013
    • 13

Witam, mam problem z drzwiami od kierowcy, nie znam przyczyny bo juz w takim stanie ją kupiłem, ale chciałbym w końcu pozbyć sie nakładki odblaskowej która maskuje defekt a raczej spory odprysk lakieru, myslalem ze da sie zrobić zaprawkę ale pojechałem do znajomego lakiernika to powiedzial mi ze nie da rady ze trzeba cale drzwi malowac i dodatkowo tylne bezbarwnym zeby nie bylo roznicy i troche zwatpilem czyzby srebrny lakier byl taki zly do malowania ? a moze po prostu nie jest dobrym lakiernikiem ? pomóżcie jak macie jakies rady co moge z tym zrobic

dołaczam zdjecię !

Fotosik.pl to idealne miejsce na Twoje zdjęcia i realizowanie pasji fotografią.

Komentarz

• Biszczu
      RS
      • 2011
      • 5567

dla mnie osobiście to jest do lakierowania a nie do zaprawkowania...
      "Denerwowanie się to zemsta na własnym zdrowiu za głupotę innych"

Komentarz

• mariuszpolice
        Ambiente
        • 2012
        • 178

srebrny lakier jest naprawde lakierem niewdzięcznym do malowania i przyznam lakiernikowi rację. jak pomaluje tylko drzwi to na 90% będzie widać gdzie było malowane.

Komentarz

• piotrek_os
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 8160
          • Octavia II (1Z3)
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez mariuszpolice
          jak pomaluje tylko drzwi to na 90% będzie widać gdzie było malowane.
          nawet jak na drugie drzwi... "wejdzie" to też się bedzie różnił od reszty.
          Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• Lukasz1991
            Classic
            • 2013
            • 13

to może po prostu kupię bezbarwny lakier tak jakby w buteleczce po lakierze do paznokci i zamaluje zeby rdza nie brala ? bo od wewnetrzej strony a raczej na kancie już widać... i nałożę te nakładki odblaskowe?

Komentarz

• mariuszpolice
              Ambiente
              • 2012
              • 178

jak już coś to kup w aso lakier do zaprawek, jest on w takich pojemniczkach z pędzelkami jak lakier do paznokci. koszt ok. 20zł i jest kolor i lakier bezbarwny.

Komentarz

• Biszczu
                RS
                • 2011
                • 5567

mariuszpolice, to nie kosztuje 20 pln ...

Komentarz

• TwoB
                  L&K
                  • 2011
                  • 1086
                  • Octavia II (1Z3)
                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Biszczu
                  to nie kosztuje 20 pln ...
                  ...tylko 39 PLN (kupowałem niedawno) ale odcien, przynajmniej w moim przypadku, jest idealny.
                  SATYNOWA O2 Tour
                  Z pozdrowieniami
                  Bartek

Komentarz

• Maicroft
                    Moderator
                    S_OCP MemberModeratorr
                    • 2004
                    • 25757
                    • Audi

A te drzwi nie sa przelamane ?? Bo mi to wyglada, ze ktos otwarl drzwi pod jakims slupem, a potem usiadl i drzwi sie poddaly.

Mozna szukac drugich drzwi w kolorze w stanie igla, a te zawsze sprzedac
                    Spritmonitor.de

Komentarz

• Lukasz1991
                      Classic
                      • 2013
                      • 13

No i na razie pewnie pojade do aso i kupie ten lakier do zaprawek a jak bedzie wiecej pieniazków to pewnie sie drzwi poszuka, niestety mam lekkiego hopla na temat samochodu i bardzo przywiązuje wagę żeby nie była obita i czysta w środku ;D

Komentarz

• diablo228
                        Rider
                        • 2013
                        • 409
                        • Octavia II (1Z3)
                        • BVY 2.0 FSI 150 KM

srebrny to najgorszy lakier zawsze wszystko widać, wymienisz drzwi na ideał a zapewnie będzie to poznać
                        Mastershine - Auto Detailing Studio

Komentarz

• TomekRs
                          RS
                          • 2011
                          • 1670

Szkoda kasy na zaprawki bo i tak pewnie skonczy sie na malowaniu, a w cenie malowania,a nawet taniej, dostaniesz drzwi w tym samym kolorze i nie będzie tak widac roznicy.

Komentarz

• Marian 2
                            L&K
                            • 2007
                            • 1085
                            • Octavia I combi (1U5)
                            • AQY 2.0 MPI 115 KM

Nie warto słuchać "znafców" odnośnie srebrnego lakieru. Jest to najlepszy z możliwych lakierów do robienia zaprawek nawet nie przykładając się zbytnio do techniki robienia tych zaprawek. Z reguły wystarcza oszlifowanie, pryśnięcie nawet farbą srebrną w spreju z marketu i nic nie widać. Takie uszkodzenie jak na foto, to oskrobanie, wygładzenie papierem ściernym, zamalowane pędzelkiem podkładem srebrnym "bezpośrednio na rdzę", ponowne oszlifowanie i pryśnięcie srebrną farbą w spreju z marketu. Może to być nawet srebrna lub aluminiowa farba w spreju do felg. Można na koniec prysnąć lakierem bezbarwnym, chociaż nie koniecznie. Mam srebrny lakier na Octavii już 14 lat i podobnych zaprawek zrobiłem dużo, nawet bardzo dużo. "Srebro" jest bardzo wdzięczne do amatorskich napraw, bo nawet złe zrobienie zaprawki nie rzuca się w oczy z odległości około dwa metry, czego nie można powiedzieć o innych kolorach lakieru. Podobne "właściwości" ma lakier biały (miałem biały samochód) i czarny, bo nie potrzeba precyzyjnie dobierać koloru. W przypadku białego zaprawki robiłem nawet zwykłą olejną farbą do okien i było to nie zauważalne dla nie wtajemniczonych.

Komentarz

• Maicroft
                              Moderator
                              S_OCP MemberModeratorr
                              • 2004
                              • 25757
                              • Audi

Ta... zwlaszcza, ze srebrnych w samym markiecie jest kilka odcieni. Taka zaprawke to sobie mozna strzelic na progu, albo na spodzie zderzaka, a nie przy drzwiach gdzie idealnie widac rozne kolory.
                              Spritmonitor.de

Komentarz

• Biszczu
                                RS
                                • 2011
                                • 5567

a dodatkowo nieumiejętne zrobienie zaprawki będzie tak kuło w oko jak kij w d.pie

Komentarz

• sebastian7905
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 3488
                                  • Volkswagen
                                  • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Zamieszczone przez Lukasz1991
                                  mariuszpolice napisał/a:
                                  jak pomaluje tylko drzwi to na 90% będzie widać gdzie było malowane.
                                  nawet jak na drugie drzwi... "wejdzie" to też się bedzie różnił od reszty.
                                  jak pomaluje (wycieniuje ) drzwi i słupek to nic nie bedzie widać wiem bo mój lakiernik mi tak robił na srebrnym Fordzie ,pod warunkiem że ma talent bo to jest naprawdę niewdzięczny kolor

Marian 2 ty to jesteś fachowiec minią se pomaluj,ale jajka 1 :haha:
                                  Sebastian
                                  Dyskusja z idiotą jest jak zapasy ze świnią w błocie ,po pewnym czasie zauważasz ,ze świni się to podoba
                                  Jest Passat B7 Highline by sebastian7905
                                  Była Black ELEGANCE by sebastian7905
                                  Wczasy nad morzem - klik

Komentarz

Pracuję...